Notifikasyonlar ve Odaklanma
Yazı İçeriği
- 1 Gün içinde dikkatimi dağıtan unsurları sıralamak istiyorum ve bunlardan arınıp günlük performansımı nasıl arttırdığımdan bahsedeceğim.
- 2 Şahsi maillerim – Şirket maillerim
- 3 Üye olduğum bloglar
- 4 Whatsapp kişisel ve grup mesajları
- 5 Facebook Notifikasyonları
- 6 Şirket Skype mesajları
- 7 Instagram Notifikasyonları
- 8 Sms’ler
- 9 Telefon Uygulamaları
- 10 Etraftaki İnsanlar
Son birkaç aydır, özellikle iş yerinde, gerek kendimde gerek diğer arkadaşlarda odaklanma/performans üzerine gözlemler yapıyorum ve potansiyel zirvemize hem kısa dönemde hem uzun dönemde ne kadar ihanet ettiğimizi gözlerim ile görüyorum.
İş ve ev olarak ayırıp incelemek istemiyorum durumu, daha çok gözlemlerimi iletmek bir yandan da hayatımda yaptığım düzeltmeleri paylaşmak istiyorum.
Aldığımız her mesaj her telefon çağrısı ve hatta o dandik telefon oyunlarından gelen uyarılar bile bizim için ne kadar değerli olursa olsun, hepsinin birer “attentional cost” dediğimiz “dikkat dağınıklığı maliyeti” mevcut. Eğer getirileri maliyetlerinden yüksek değil ise bize zarar veriyorlar diyebiliriz.
Gün içinde dikkatimi dağıtan unsurları sıralamak istiyorum ve bunlardan arınıp günlük performansımı nasıl arttırdığımdan bahsedeceğim.
- Şahsi maillerim, şirket maillerim (Mobil)
- Üye olduğum bloglar ( bilgisayar ekranının sağ altında fırlıyorlar ya, bkz. Onesignal )
- Whatsapp kişisel ve grup mesajları
- Facebook Notifikasyonları
- Şirket Skype mesajları
- Instagram Notifikasyonları
- Sms’ler
- Telefon Uygulamaları
- Etrafdaki İnsanlar
Şahsi maillerim – Şirket maillerim
Anlık notifikasyona ayarlı idi ikisi de, günlük gelen maillerin sayısından bahsetmek bile istemiyorum bu arada. Şirket maillerimin notifikasyonunu tamamen kapadım, zaten bütün gün iş yerindeyim ve bilgisayardan kontrol ediyorum maillerimi, bir de telefondan darlanmaya hiç gerek yok. Mesai saatleri dışında da en fazla bir-iki kere kontrol eder oldum.
Bu kadarla kalmadım şahsi mail notifikasyonlarımı da kapadım, gel gör ki geçmişe baktığımda acilen cevaplamam gerek olan bir mail aldığımı hatırlamıyorum bile…
Maille ilgili hiçbir şey düşmüyor artık telefonuma, bir kaç saatte bir girip göz atıp temizliyorum sadece gerektiğinde.
Üye olduğum bloglar
Her gün onlarca yazı giriliyor takip ettiğim bloglara, bunların çok ufak bir kısmını açıyor ve onların da çok ufak kısmını da okuyorum. Bir çoğu ise her geçen gün kalabalıklaşan yer imleri çöplüğüme hiç okunmamak üzere atılıyorlar. Desktop notifikasyonlarını komple kaldırdım, zaten favori blogların haftalık favori içeriklerimi mail ile iletiyor genelde.
Whatsapp kişisel ve grup mesajları
Aslında kişisel mesajlar ile ilgili bulduğum en iyi yöntem telefonu yüz üstü masaya koyma yöntemi, emin olun ki hayatınız değişecek. Onun haricinde içinde olup da çıkmadığınız o gereksiz gruplar var ya hepsini bir yılllığına sessize aldım, yüzlerce mesaj birikiyor her gün akşam bir göz gezdirip bırakıyorum.
Facebook Notifikasyonları
Arkadaşımın arkadaşı “2010 Girişliler Boğaziçi” grubunda bir şey paylaştı.. Pek ilgilendiğimi söyleyemem.. Açtım üye olduğum grupları yumdum gözümü ve gereksiz/son bir aydır girmediğim bütün gruplardan çıktım ardından en çok paylaşım yapan arkadaşları takipten çıktım, pek bir şey kalmadı geriye zaten.
Şirket Skype mesajları
Şirket içinde skype üzerinden iletişim kuruyoruz sık sık ki bu madde biraz kaçınılmaz. Telefondaki skype notifikasyonlarını kapadım; yemek, futbol gibi geyik gruplardan da kendimi dışarı attım.
Instagram Notifikasyonları
Ayarlar kısmında 16 tane notifikasyon ayarı bulabilirsiniz bunların neredeyse hepsini kaldırmanızı öneririm. Like ve yeni takipçi notifikasyonunu açık tutuyorum sadece, gün içinde beğeni görmek egomu tatmin ediyor çünkü, basit bir insanım fazlası değil.
Sms’ler
Sırf iptal yazıp 22 bilmem kaça yollamaya üşendiğiniz bütün sms aboneliklerinden derhal çıkın. Namlı marketten 4 yıldır sms alıyorum, bir kere bile gittiğimi hatırlamıyorum, aboneliği iptal etmemek için hiçbir nedenim yok.
Telefon Uygulamaları
Açıyoruz telefonu ve uzun süredir kullanmadığımız bütün app’leri siliyoruz veya mümkün ise notifikasyon ayarlarını kapatıyoruz. Hafıza dolu uyarılarından kurtuluyoruz ve kuşlar gibi hafifliyoruz.
Etraftaki İnsanlar
Boş muhabbetler, gereksiz seslenmeler, elimizde olmayan değişkenler bunlar. Yaptığımız şeye odaklanmak istiyorsanız takıyorsunuz kulaklığı, telefonu ters çevirip uzak bir yere koyuyorsunuz ve işinizi bitirene kadar odaklanıyorsunuz.
Bu değişiklikleri yapmak odaklanma sorunumu ortadan kaldırdı ve hedeflerime daha sistemli ve düzgün şekilde ulaşmamı sağladı. Bir yandan da telefon bağımlığımım yarı yarıya azaldı diyebilirim, telefonu kenara bırakıp saatlerce unutabilir oldum.
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂