4 Adımda Odaklanma Sorununa Çözüm | Konsantrasyon Nasıl Artırılır?
Yazı İçeriği
Bir işin başına oturduğunuzda kısa sürede dikkatiniz mi dağılıyor?
Ders çalışırken konsantre olmakta mı zorlanıyorsunuz?
Hadi gelin bu problemleri ortadan kaldıralım.
Bu videoda 4 adımda odaklanma sorununuza çözüm sunmayı hedefliyoruz.
Odaklanma probleminin bir numaralı zanlısı aslında kendimiziz. Adı üzerinde tek bir konuya odaklanmamız gerekirken, alternatif onlarca şeyin dikkatimizi dağıtmasına izin vererek bazen kendi kuyumuzu kazıyoruz.
Multitasking olarak adlandırılan ve bir çok işi aynı anda yapabileceğimizi öne süren havalı terim ağızdan ağıza dolaşıp her fırsatta karşımıza çıksa da nörolojik olarak imkansızdır. Aslında birkaç şeyi aynı anda yapmıyoruz, beynimiz bu yaptığımız şeyler arasında çok hızlı geçişler yapıyor o kadar. Diyelim ki bu videoyu izlerken yemek yiyerek bir yandan da Instagram’da takılıyorsunuz. Fiziksel olarak bunları aynı anda paralel bir şekilde yapıyorsunuz gibi gözükse de, beyniniz video bitene kadar bu 3 görev arasında milisaniyelerle ölçülen yüzlerce geçiş yapıyor.
Josh Kaufman, The Personal MBA adlı kitabında beynimizin görevler arasında yaptığı bu geçişleri, Cognitive Switching Penalty benim çevirim ile bilişsel geçiş cezası olarak adlandırıyor. Siz bir çok şeyi aynı anda yaptığınızı sanarken beyin arka planda durmadan programları açıp kapayarak size ayak uydurmaya çalışıyor ve bu süreçte muazzam enerji ve efor sarf ediyor.
Bu enerji kaybını minimuma indirmek için verilen tavsiye ise şu: Eğer birçok işi aynı anda yapmak istiyorsanız bunların benzer alanlarda olmalarına özen gösterin.
Mesela araba kullanırken telefonla konuşuyorsanız, beyniniz dikkatinizi seri bir şekilde araba ve telefon arasında değiştiriyor demektir. Ani bir durumda direksiyona tepki vermeniz gerektiğinde ise bu durum kaza yapma olasılığınızı büyük ölçüde artırıyor.
Ders çalışma konusunda odaklanma ve konsantrasyon problemi yaşayan sizlerin işini kolaylaştırmak için atacağımız ilk adım ise bilişsel geçiş cezasını minimuma indirmek olacak.
Bu video oturup saatlerce konsantre bir şekilde ders çalışmanızı sağlamayacak, aksine sizlere katmak istediğim şey ufak zaman dilimlerinde yüksek verimli 20-30 dakikalık çalışma periyodları oluşturmanızı sağlamak. Multitasking’in hayatınızın birçok alanında verimli işler çıkarmanıza yardım edeceğine inansam da konu ders çalışmak olunca multitasking kavramını bir kenara atıp sizleri Monoidealism ile tanıştırmak istiyorum. Monoidealism tüm dikkat dağıtıcı unsurları ve yan işleri bir kenara bırakıp sadece tek bir konuya odaklanarak müthiş verim sağlamayı hedefler.
1-) Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldır
Hadi gelin dikkat dağıtıcı unsurları tek tek ortadan kaldıralım. Hoşçakal demeniz gereken ilk aleti zaten biliyorsunuz.
Telefonunuzun ders çalışma ortamınızda katiyen yeri yok, sessize alın titreşimleri kapatın, mümkünse başka bir odada kendi haline bırakın ve süre tutmak için basit bir saat edinin.
Arka planda çalışan televizyona hoşçakal deyin, Esra Erol’un size bir katkısı olmayacak.
Masanızdaki yemek tabaklarını kaldırın. Her matematik sorusunu çözdükten sonra, iki dilim mandalina yiyip bir yudum su içmenize gerek yok.
Bilgisayarınız yanınızda açık ve eliniz arada Spotify ile Youtube’a mı gidiyor? Başka bir odaya koyun veya yarım saatliğine kapatın.
Bahsettiğim unsurların haricinde elbet dikkatinizi dağıtan size özel durumlar da vardır. Bunları oturup düşünün ve elemeye çalışın. Odanız başta olmak üzere ders çalışacağınız ortamlarda aylarınızı hatta yıllarınızı geçireceksiniz. Şimdiden dikkat dağıtıcı tüm unsurları ve alışkanlıkları elemek uzun dönemde size muazzam katkılı olacaktır.
2-) Kafanı boşalt
Dikkat dağıtıcı tüm fiziksel unsurları kaldırmanıza rağmen halen konsantre olamıyorsunuz ve odağınız düşünceden düşünceye mi kayıyor? Şimdi ise sıra kafanızın içindekileri ayıklamakta.
Oturup animasyon hazırlamaya kalkıştığımda bazen zihnim kendisini fikirlere, problemlere ve anılara kaptırarak dikkatimi dağıtmak için elinden geleni yapıyor, eminim ki sizlerde de durum aynıdır. Bunu aşmak için kullandığım yöntem ise yanımda ufak bir not kağıdı bulundurmak. Odaklanmaya çalışırken aklıma gelen her dikkat dağıtıcı düşünceyi hızlıca bu kağıda yazarak ertelemeyi alışkanlık haline getirdim. Her mola verdiğimde ise, dinlenirken veya bir şeyler atıştırırken bu notları okuyarak üzerine düşünüp işim bittiğinde buruşturup atıyorum ve yanıma yeni temiz bir kağıt alıyorum.
İlk başladığımda gayet zorlansam da uzun tekrarların ardından kafamdakileri cımbızla çekip kağıda paslamayı alışkanlık haline getirdim.
Canın birden kahve mi çekti? Kağıda yaz.
Yapman gereken bir işi mi hatırladın? Kağıda yaz.
Mola verdiğinde bunları halletmen için zaten yeterince vaktin olacak.
3-) Tek bir hedef koy
Size vereceğim üçüncü tavsiye ise her çalışma periyodundan önce tek bir hedef koymanız. Masanın başına oturduğunuzda ne yapacağınızı bilmiyorsanız hem başlama konusunda sıkıntı çekersiniz hem de sonsuz olasılık karşısında dikkatiniz dağılıp hiç ummadığınız yerlere gidebilir. Üniversitede bir vize sınavınız için çalışmanız gereken 7 bölüm var diyelim. Mesela her oturuşta odaklanıp bir bölümü tamamlamak gibi bir hedefe ne dersiniz?
Veya matematik dersinde yeni öğrendiğiniz bir konu üzerine odaklanarak 50 soru çözmek, ihtiyaçlarınız doğrultusunda ne hedefler koyacağınız tamamen size kalmış.
Elbette bu koyduğunuz ufak hedefler rastgele seçilmek yerine, diğer videolarımızda bahsettiğimiz gibi içinizdeki Lider tarafından stratejik olarak kurgulanan amaçlarınıza hizmet etmeli.
4-) Odaklanmaya alış
Konsantrasyon konusunda verebileceğim son öğüt ise bahsettiğim tavsiyeleri alışkanlık haline getirmenizdir. Mesele taktikleri bir kez uygulayıp bir günü atlatmak değil, aksine bunları hayatınızın bir parçası haline getirip uygulamaya devam ederek bu konularda zamanla daha iyi bir konuma gelmek.
Eğer odaklanma problemi yaşıyorsanız, bu taktikleri uyguladığınız anda oturup saatlerce mükemmel bir konsantrasyon ile işinizi odaklanabileceğinizi düşünmeyin sakın. Şahsen sahip olduğum konsantrasyon becerimi, bahsettiğim süreçleri aylarca hatta yıllarca tekrar ve tekrar uygulayarak edindim.
İlk denediğinizde belki sadece 10 dakika odaklanabileceksiniz, bunun kıymetini sakın küçümsemeyin. 1 saat boyunca oturup sadece on dakika odaklanıp 50 dakikanızı çarçur etmek yerine, 10 dakika oturup bunun tamamını verimli bir şekilde geçirmek paha biçilmez bir başlangıç olacaktır.
Sizler pratik yaptıkça zihninizin odaklanma yeteneği gelişerek bu 10 dakika, zamanla 15-20-30 ve hatta 60 dakikalık saf odaklanma periyodlarına dönüşecek. Aynı zamanda de arada verdiğiniz ve ihtiyacınız olan mola süreleri de kısalacak.
Veda ederken hızlıca bir özet geçmeye ne dersiniz.
1-) Tüm dikkat dağıtıcı unsurları denklemden çıkarın.
2-) Kafanızı kurcalayan düşünceler için bir not kağıdı bulundurun.
3-) Her çalışma periyodu için tek bir hedef koyun.
4-) Pratik yaparak odaklanma sürenizi artırın.
Bir günde odaklanma ustasına dönüşmesine gerek yok zaten böyle bir şey mümkün de değil. Yapabileceğiniz şey ise bu konuda atabileceğiniz en ufak adımı atıp istikrarlı bir şekilde kendinizi geliştirmeniz. Videonun tamamını izleyerek harika bir adım attınız bile devamını getirmek sizin elinizde.
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂
Yanımızda not kağıdı taşımak yerine telefonu uçuş modunda kullanıp evernote ile dijital olarak tutsak notları olur mu?
Denemekten zarar gelmez 🙂
“Eğer birçok işi aynı anda yapmak istiyorsanız bunların benzer alanlarda olmalarına özen gösterin.” sözüyle tam olarak ne kastettiğini merak ediyorum. Yani benzer alanlar derken teknik bir makale yazarken o konuyla ilgili biriyle telefonda konuşmak gibi mi yoksa bir konuda okuma yaparken başka bir konuda da okuma yapıp eylem olarak benzer alan oluşturmak gibi mi?
Az önceki yorumumda “kastettiğinizi” demek istemiştim. Lütfen kabalık olarak algılamayın.