Kontrol Refleksi ve Zamanı Telafi Etmek
Toplu taşıma araçlarında elinizin telefona gitmesi, instagramı kontrol edip galeride gezinmeler, ihtiyacımız olmasa da refleks olarak oturmuş bazı davranışlardır. Son günlerde oldukça muzdaribim bu durumdan ve kontrol refleksi oluşturduğum onlarca mecra olduğunu fark ettim. Bu refleks hem odaklanmamı engelliyor hem de yapay bir tatminiyet duygusu ile hedeflerime ve iş akışıma sekte vuruyor.
Bunlardan birincisi Google Analytics, hem sahip olduğum iki blogun hem de şirkette dahil olduğum onlarca sitenin verilerini takip etmek bağımlılık haline geldi. Özellikle Girişimci Kafası sitesinin içeriklerini yönettiğim için iki ekranımın birini sırf ziyaretçileri izlemek için kullandığım oluyor. Masa başında değilken de telefonumdaki uygulama ile takibe devam ediyorum.
Sosyal medyada etkileşim takibi üzerine de kontrol refleksim oluştu. Bir paylaşım yaptığımda notifikasyon gelmese bile belli aralıklarla kontrol edip beğeni ve yorumları kontrol eder oldum instagramda, notifikasyonları kapamama rağmen bu refleksten kurtulabilmiş değilim. Bir de şirket hesaplarımızda yaptığımız paylaşımları takip etmemiz kaçınılmaz burada. Sosyal medyacılarımıza üzülüyorum doğrusu, bütün yorumları düzenli filtrelemek ve her paylaşımı takip etmek, eminim ki gerçek hayatlarına da negatif alışkanlıklar olarak yansıyordur.
Bilgisayarda yer imlerine eklediğiniz Facebook ve Twitter’a her gün defalarca kez refleks ile tıkladığınızı bir kaç saniye geçirip çıktığınızı sizler de biliyorsunuz.
Bahsettiğim kontrol reflekslerinin insan tiklerinden hiçbir farkı yok bu yüzden dur demek şart. Çözüm yolum ise, kontrol refleksini her tetiklediğimde önce bir kendimi sorguluyorum, şu anda gerçekten sitede kaç kişi olduğuna bakmam gerekiyor mu? Bakmanın bana ne getirisi olacak? Zaten 5 dakika öne bakmamış mıydım?
Bu sorular ile kendimi durdurarak sorguluyorum ve kontrol etmekten vazgeçiriyorum kendimi, şimdilik kendimi zorlasam da zamanla bu tiklerden arınıp zamanımı daha doğru şeylere harcamak ve odağım bozulmadan daha iyi konsantre olabileceğim bir düzene girmeye çalışıyorum.
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂