Pepsi Tadım Testi ve Altında Yatan Gerçekler

Özkan Uğur’un yaklaşık iki yıldır rol aldığı Pepsi tadım testi reklamlarına muhakkak denk gelmişsinizdir.

Şimdi sadete gelelim, uzun yıllar boyunca piyasa liderliğini koruyan Coca Cola karşısında Pepsi nasıl oluyor da bu testlerde üstünlük sağlıyor?

Müşteri her zaman haklı ise neden Pepsi Coca Cola’yı deviremiyor?

 

Karar verme psikolojisi üzerine yazılmış Blink adlı kitabı okurken Pepsi Tadım Testi üzerine yazılmış ufuk açıcı bir bölüme denk geldim. Birazdan anlatacaklarım da kitaptan alıntılar ve çeviriler içeriyor. Yazıyı okuduktan sonra hem farklı bir bakış açısı kazanacaksınız hem de bu reklam televizyonda oynadığında etrafınızdakilere bu efsane bilgi ile hava atabileceksiniz.

Pepsi Tadım Testi – Pepsi Challenge

70’li yıllarda Pepsi’nin pazarda gitgide büyümesi karşısında huzursuzluğu artan Coca Cola yetkilileri 80’li yıllarda Pepsi tarafından yaratılan Pepsi Challenge furyası karşısında hepten kendilerine olan güvenlerini yitiriyorlar. Pepsi’nin bu yükselişi karşısında korkuya kapılıp pazar araştırmalarına servetler yatırarak bu duruma bir dur demek istiyorlar. Sonuç olarak Pepsi’nin Cola’ya göre daha şekerli olduğundan dolayı tat konusunda geri planda kaldıklarına karar veriyorlar.

Pepsi Tadım Testi - Pepsi Challenge

Yetkililer, orjinal Cola tarifine şeker eklemeye karar vererek tadını Pepsi’ye benzetmeye çalışıyorlar ve adını New Coke olarak lanse ediyorlar. Hikayenin gidişatından anlayacağınız gibi, New Coke tüketiciler tarafından rezalet bir şekilde karşılanıyor ve yöneticiler kısa süre sonra bu ürünü raftan kaldırıp orjinal tarife geri dönmek zorunda kalıyorlar.

Hikayenin ilginç yanı ise Coca Cola orjinal tarife döndükten sonra Pepsi’nin pazardaki büyümesi duruyor ve Coca Cola günümüze kadar pazar liderliğini sürdürmeye devam ediyor.

Şimdi işin bilimsel yanına gelelim. Bu içeceklerin tadı ve tadım testi arasındaki ilişki yıllar sonra ortaya çıkıyor.

Tadım testlerinde, içeceklerden birkaç yudumluk bir miktar plastik bardaklara konularak teste katılan kişilerden seçim yapmaları bekleniyor ve bunu da yudum testi olarak adlandırıyorlar. Fakat tüketiciler aslında gazlı içecekleri ev, işyeri veya lokanta gibi ortamlarda yudum olarak değil, kutu veya şişe bazlı olmak üzere daha çok miktarlarda tüketiyorlar. Pepsi’nin tadım testlerinde önde çıkmasının nedeni ise şeker yoğunluğunun fazla olmasının yudumluk tadımlarda Cola’ya göre daha çok zevk vermesinden ibaret. Ufak miktarlarda her zaman şekerli ürünler öne çıkarken, miktar arttıkça şeker rahatsız edici olmaya başlar.

Gerçek ortamda da insanlar gazlı içecekleri hunharca miktarlarda tükettikleri için, daha az şekerli olan Cola piyasayı domine etmeye devam ediyor. Sonuç olarak bu testlerde Pepsi’nin kazanması tüketiciler tarafından daha çok beğenildiği veya tercih edildiği anlamına gelmiyor.

Tat, marka seçimide rol oynayan faktörlerden sadece bir tanesi. Fakat gazlı içeceklerde kullanıcı alışkanlıklarını belirleyen faktör içeceğin tadı değil, tüm içim tecrübesidir.

Bu arada iki içeceği de tüketmiyorum ve taraf da tutmuyorum bu nedenle. Fakat pazarlama dünyası gördüğünüz gibi gayet çakalca işliyor ve reklamı izleyip, Pepsi daha iyiymiş kafasına girmenizi de istemem.

Artık televizyonu açıp reklamın çıkmasını bekleyebilir ve ardından da hikayeyi anlatıp etrafınızdakilere hava atabilirsiniz.

İçeriği Paylaşmaya Ne Dersin?

Burag Hançer

Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim... Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla! Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin :)

0 0 vote
Article Rating
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
adm
adm
2 yıl önce

sen bu hikayeyi anlatırken hava mı atıyorsun?