Maillerim Neden Spam Klasörüne Düşüyor? – Olası Çözümler

Dijital pazarlama alanında çalışıyor, girişimizle uğraşıyor veya kendi bloğunuz için e-posta pazarlaması alanına yatırım yapmak istiyorsunuz fakat mailleriniz spame düştükçe kafanızdan kaynayan sular dökülüyor. Ben de oralardan geçtim ve bütün tecrübeme rağmen benim maillerimin de spame düştüğü halen oluyor. Bu noktada yapabileceğimiz en sağlıklı şey ise, maillerimizin spame düşmemesi için bütün kontrolleri yapıp doğru stratejilerin hepsini izlemek ve gözlerimizi yumup gönder tuşuna basmak olacaktır.

Maillerinizin spame düşmemesi için neler yapmalısınız?

Öncelikle belirtmek isterim ki e-mail listesi satın alıyor ve spame düştüğünden yakınıyorsanız, size derman olamam. Neden E-mail Listesi Satın Almamalısınız adlı yazımda bunun ne kadar yanlış olduğunu uzun uzun inceledim.

Eğer listeniz organik şekilde, size izin vermiş kişilerin maillerinden oluşturulmuş ise o zaman okumaya devam edebilirsiniz.




Spam Tetikleyici Kelimeler Kullanmayın

E-mail spam filtreleri metninizde kullandığınız kelimeleri dikkatlice inceleyen algoritmalara sahiptir. Sistemde, gelmiş geçmiş tüm maillerin spam işaretlenme ve içinde bulunan kelimeler ile ilgili ayrtıntılı bilgiler mevcut olduğu için bu kapsamdaki kelimeleri içeriğinizde sıkça kullanırsanız maillerinizin spame düşme olasılığı oldukça artar.

Çözüm

Peki nedir bu kelimeler?

Başta gelen spam tetikleyen ingilizcelerini aşağıdaki listede bulabilirsiniz. Gördüğünüz üzere, bedava, ücretsiz, kazanan, garantili, fırsat şeklinde devam edip gidiyor listemiz.

Maillerim Neden Spama Düşüyor

Görsel Kaynağı

Spam filtresi durumu mail başlığınız için de geçerli. Mail başlığınızı seçerken; gereksiz büyük harflerden, fazla ünlem ve soru işaretlerinden kaçınmalısınız.

Maillere Dosya Eklemeyin

Ofis içinde iş arkadaşınız ile mailleşiyorsanız elbette ekleyebilirsiniz fakat binlerce kişilik bir mail listesine dosya ekli bir mail atmanız spame düşme olasılığını oldukça yükseltecektir. Malum eklenen dosyada virüs içerikli parçalar olabileceği için şansınızı zorlamayın derim.

Peki pazarlama amaçlı mail yolluyor ve karşınızdakine dosyayı ulaştırmanız gerekiyorsa?

Çözüm

Bu durumda içeriği iletmek için alternatif yöntemler kullanabilirsiniz. Bilgi toplamak istiyorsanız bir landing page oluşturup linkini maile eklemek güzel bir başlangıç olabilir. Aynı şekilde dosyanızı google drive veya wetransfer gibi uzaktan depolama alanlarına yükleyerek yine linkini maile ekleyebilirsiniz.

Gönderici Adresi Eklenmesi

Hangi yabancı bloğun mail aboneliğine üye olursanız olun size yolladıkları mailin altında birkaç satırlık adreslerini görürsünüz. İlk okuduğumda ben de şaşırsam da, maillerde adres kullanımı olası kredibiliteyi arttırdığı için maillerinizin spame düşme olasılığını düşürür. Bildiğim kadarıyla mailchimp gibi büyük e-posta pazarlaması platformları artık maillerin altında adres eklemeden gönderim yapmanıza izin vermiyor.

Çözüm

Gönderdiğiniz maillerde text bazlı bir adres yok ise, iş adresi veya ev adresi eklemenizi tavsiye ederim.

Hatalı Adreslere Düzenli Mail Atmak

Mailiniz yolladığınız adrese ulaşmıyorsa, soft bounce veya hard bounce olarak geri sekebilir. Soft bounce çeşitli nedenlerden dolayı mailin karşı adrese ulaşamaması, Hard bounce ise gönderdiğiniz adresin yanlış olduğu yani böyle bir adresin bulunmadığı anlamına gelir. Bu mail adreslerini düzenli olarak listenizden ayıklamıyorsanız domain ve ISP tarafında “spamcı” pozisyonuna düşebilirsiniz.

Çözüm

Hard bounce konunuma düşen adresleri direk listenizden çıkarmanızı, soft bounce olarak dönen mail adreslerine de totalde ard arda 3 soft bounce hakkı verip mail yine ulaşmıyorsa onları da listenizden çıkarmanızı tavsiye ederim. Mailchimp gibi mail gönderim araçları bu ayıklamaların bir kısmını otomatik olarak sizin yerinize hallediyor.

İmla Kurallarına Dikkat Edin

Sırf mail için geçerli değil bu olay, genel olarak zaten imla kuralarına dikkat etmeliyiz ve bu SEO tarafında da göz ardı edilen bir konu.

Çözüm

Çözüm belli, eğer İngilizce içerikler kullanıyorsanız imla hataları için ücrestiz bir araç olan Grammarly size yardımcı olacaktır.

Kişiselleştirilmiş Mailler Yollayın

Eğer mail topladığınızda formda veya mailleri çektiğiniz CRM sisteminizde ad ve soyad gibi verilere ulaşabiliyorsanız, kullandığınız mail gönderim aracı yardımı ile özelleştirilmiş metinler kullanarak mail içeriklerine bu bilgileri gömebilirsiniz. Bu sayede gönderiğiniz her mail içerik konusunda ufak da olsa farklılaşır, maillerin spame düşme olasılığı düşer ve hatta bazı araştırmalara göre mail içindeki dönüşüm oranlarınız bile artabilir.




Mail İçindeki Linklere Dikkat Edin

Otoritesi düşük veya spam olarak algılanan sitelere link vermeniz sizin zararınıza olacaktır. Aynı şekilde bitly gibi kısaltmalar kullanmak da yaptığım araştırmalar dahilinde pek de sağlıklı gözükmüyor. Son olarak da X adresini yazıp ( örnek: www.yirmilerim.com ) bu adresten bağlantı çıkarak farklı bir Y (www.başkabirstie.com) sitesine link çıkmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. İnsanları ters köşe yapmaya çalışırsanız filtreler sizi ters köşe yapar.

Resimlere Alt Text Ekleyin

Spam filtreleri, Google’ın SEO alanında yaptığı gibi resimleri içine gömülen alt text yani alternatif metin ile tanımlar. Eğer resimlerinize alt text eklemezseniz, filtreler için bu resimler boşluktan ibarettir.

Çözüm

Aşağıdaki resimde mailchimp üzerinden resimlere alt text ekleme özelliğini görebilirsiniz. Not: Birkaç cümleyi aşmamasını tavsiye ederim alternatif metinlerin, hikaye anlatmayın yani.

mailede resimlere alt text eklemek

Abonelikten Ayrılma Butonu

Mevcut araştırmalara göre abonelikten ayrılma yani unsubscribe butonu eklemenin spame düşme olasılığınızı direk etkilediğini söyleyemem. Fakat yazıyı buraya kadar okuyup maillerinizi optimize etmek konusunda kararlıysanız, bu butonu da muhakkak maillerin altına iliştirmenizi tavsiye ederim.

Açılma Oranı ve Spam İlişkisi

İletilen maillerinizin alıcılar tarafından açılma oranları ve içindeki linklere tıklanma oranları uzun dönemde aynı adres üzerinden yolladığınız maillerin spame düşme olasılığını büyük ölçüde etkiler. Yolladığınız kişilerden ne kadar izin almışsanız alın, eğer yolladığınız mailleri açmıyorlar, siliyorlar veya en kötüsü spam olarak işaretliyorlarsa geleceğiniz pek de parlak değil. Kullanıcıları segmente edip, hedefli mailler atılması da hem dönüşüm oranı hem de mail açılma ve linklere tıklanma oranını arttırır.

Bir de mail adresi toplayıp, uzun süre mail atmayı ihmal ederseniz, kullanıcıların sizi unutması durumu ile karşı karşıya kalırsınız ve yukarıda bahsettiğim açmama, silme ve spam işaretleme döngüsüne girebilirsiniz. Mail bültenlerinde istikrar bu nedenle önemlidir.





Kendimi bildim bileli e-posta pazarlaması için mailchimp kullanıyorum ve piyasadaki bütün mail gönderim araçlarından daha hassas bir yaklaşımı var spam konusuna. Maili gönderirken de zaten sizi birçok alanda yönlendiriyor. İki kuruş sponsorluk parası atsaydı keşke bu kadar övmüşken 🙂

Bu adımları tamamladıktan sonra içinizin rahatlaması istiyorsanız da linkteki spam testi sitesindeki size özel ayarlanan mail adresine mail atarak e-postanız için spam puan kontrolü yapabilirsiniz.

maillerim spam olarak gidiyor

 

Maillerinizin spame düşmemesi için teknik olmayan en doğru adımları sizler için sıralamaya çalıştım fakat bunların hepsini uygulamanız bile spame düşmeme garantisi vermez. Yolladığınız kişi sayısı ne kadar fazla olursa olsun, mailleriniz spam klasörüne düştükçe bunun hiçbir anlamı kalmaz. Bu yüzden bahsettiğim noktalara dikkat etmeniz ve mail gönderiminden önce bu listeye uymayı alışkanlık haline getirmeniz, e-posta pazarlaması konusunda atacağınız sağlam bir adım olacaktır.

İçeriği Paylaşmaya Ne Dersin?

Burag Hançer

Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim... Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla! Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin :)

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments