Babil’in En Zengin Adamı – Kitap Değerlendirmesi
Yazı İçeriği
Bu yazı Babil’in En Zengin Adamı kitabı hakkındaki şahsi görüşlerimi yansıtıyor. Bu görüşleri yansıtırken de profesyonel bir yaklaşım sergilemek yerine daha samimi ve rahat bir dil kullanmayı tercih ettim.
Ayrıca yazı özet niteliği taşımamaktadır.
İncelemek isteyenler için kitabın Amazon linki.
Babil’in En Zengin Adamı
Spesifik alanlarda yazılan Kişisel Gelişim Kitaplarını okurken beklentilerim bu alanlarda daha önce duymadığım yüksek kaliteli bilgiler sunulması doğrultusunda doğal olarak yükseliyor. Babil’in en zengin adamının da beni ekonomi ve para konusunda aydınlatması için heyecan ile kitaba giriştim.
Ne yazık ki bana tek sunulan şey kitap boyunca durmadan tekrar edilen 4-5 basit tavsiye oldu. Bu temel tavsiyeler elbet zengin olma yolunda kısmen de olsa sizi destekleseler de kitabın bu basit prensipleri aşamaması ve prensipleri okurlara aktarırken köleler, tefeciler ve develer içeren antik hikayelere bağlaması epey canımı sıktı.
Hikayelerin çoğu bir limon bulup sat ve iki limon al, bunu yapmaya devam et, 10 limonun olunca bir tane portakal al kıvamında ilerliyor ve uzuyor da uzuyor.
Kitapta verilen tavsiyeleri desteklesem de bunları okumak için saatlerimi harcamayı istemezdim, sizlerin de saatlerinizi harcamanızı istemem bu yüzden kitaptaki tavsiyeleri hızlıca özetliyorum..
1-) Birikim Yap
Yatırım yapabilmek, zor günlerinde kullanmak ve geçim stresinden kafanı uzaklaştırmak için birikim yapmak şart. Kitapta gelirinin %10’unun yeterli olduğunu söylese de, tavsiyem ne kadar fazla o kadar iyi.
2-) Giderlerini Kontrol Et
Harcamalarını dikkatle seçerek gereksiz ve gerekli harcamaları birbirinden ayır ve birikimlerini desteklemek için giderlerini kontrol et.
3-) Altınlarını Katla
Evet kitap bu başlığı kullanıyor. Biriktirdiğin parayı kullanarak ve doğru yatırımlar yaparak paranı katlaman gerektiğini söylüyor fakat bu konuda herhangi bir somut 21. yüzyıl tavsiyesi vermek yerine develerden vesaire bahsediyor.
4-) Hazineni Koru
Bilmediğin konularda büyük riskler alıp paranı kaybetmek yerine, uzman olduğun alanlarda veya uzman birilerini tanıdığın alanlarda daha ufak risklerle yatırımlar yaparak biriktirdiğin hazineni koru.
5-) Kendine Yatırım Yap
Kendini bazı alanlarda geliştirerek bu alanlardaki para kazanma yeteneğini arttırabilirsin bir yandan da bu sayede bahsettiğim bütün adımları daha doğru bir şekilde uygulayabilirsin.
Bu beş maddeye ek olarak da, yaşlılık yıllarınız için para biriktirmek (emeklilik) ve sigortanın önemi gibi klasik tavsiyelere de bolca denk geliyorsunuz. Sonuç olarak kitabı tavsiye ettiğimi söyleyemeyeceğim fakat yukarıdaki temel tavsiyeleri kulağınıza küpe edebilirsiniz.
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂