Booking Sonrası Otel ve Pansiyon Sahiplerine Stratejiler
Yazı İçeriği
Booking’in engellenme furyasının ardından küçük ve büyük işletmeler alternatif çözüm yolları aramaya koyuldu; bu yazı da nedene odaklanmaktansa, sonuçlar ve izlenecek yollar üzerine olacak. Geçenlerde Booking kelimesinin Google Trends sonuçlarında nasıl sıçradığını şekilde görebilirsiniz.
Değinmek istediğim bir başka nokta ise, aramaların büyük bir kısmının turistik bölgelerimizden ve yoğunlukla Ege ile Akdeniz bölgelerinden olduğudur.
Elbette bu trendleri takip edenler sadece bizler değiliz. Google Trends listesinde ikinci sırada gördüğümüz Nevşehir gibi genel bir kelimeye bile, Trivago’nun reklam verdiğini ve Nevşehir Belediyesi ile rekabete girdiğini görebiliriz 🙂
Bir adım daha ileri gidip Muğla aramalarını incelersek, turistik bölgelerden gelen aramaların yoğunluğunu ve otel sahiplerinin bu durumdan ne kadar etkilendiğini tahmin edebilirsiniz.
Birinci sıradaki Ölüdeniz’i arayınca da, artık rekabetin nasıl şekilleneceğini aşağıdaki şekilde görebiliyoruz.
Fikir sahibi olduğumuza göre; büyük otellerin nasıl bir süreç izleyeceklerini ve küçük işletmelerin bu değişen piyasada nasıl ayakta kalıp kendilerini ön plana çıkarabilecekleri üzerine konuşalım. Turistleri yerli ve yabancı olarak ayırmak gerekse de, her ikisine de değinmeye çalışarak karışık olarak bazı stratejilerden bahsedeceğim.
Büyük Otellerin Yol Haritası
Marka bilinirliği olan otel ve otel zincirlerinin izleyeceği yollardan biri, ilgili dijital pazarlama departmanlarını geliştirip SEO, Adwords ve Sosyal Medya bütçelerini arttırmak olacaktır. Booking hadisesinin hemen ardından tarafıma gösterilen Hilton reklamı, büyük otellerin bu yönde ne kadar hızlı aksiyon aldığının göstergesidir.
Hilton örneği ile devam etmek gerekir ise, “hilton booking” kelimesine verilen Adwords reklamının açıklamasına dikkatinizi çekmek isterim. Bu cümle büyük otellerin izleyeceği yolu kısaca özetliyor. Bu tarz oteller üyelik kavramı ön plana çıkarılıp, üyelere indirimler, özel kampanyalar, promosyonlar ve fırsatlar sunularak sadık bir kullanıcı oluşturmak isteyeceklerdir. Bir yandan da kendi web sitelerindeki rezervasyon sistemlerini bu doğrultuda optimize edip geliştirmeleri gerekiyor.
Ayrıca otellere özel uygulamalar geliştirerek rezervasyon sistemlerini mobile aktarmak, gelişen mobil pazarda otelleri bir adım öteye taşıyacaktır.
Ufak İşletme Stratejileri
Pansiyon ve otel sahiplerinin izleyebileceği en klasik yol, Booking alternatiflerine yönelmek olacaktır. Bu alternatifler üzerinde odaklanıp, gerek oda fiyatlarını gerek oda uygunluklarını güncel tutmaları gerekiyor. Fakat bu sitelere de engelleme kararı gelme olasılığı mevcut. Kullanabilecekleri bazı alternatifleri aşağıda sıralıyorum.
- tr.hotels.com
- trivago.com.tr
- expedia.com
- kayak.com.tr
Yerel Acenteler
Başka bir alternatif olarak yerel acenteler ve türevlerini gösterebilirim. Küçük yerel komüniteler birleşerek otel ve pansiyonları bu acentelerin pazarlama kanalları ve siteleri üzerinden tanıtabilirler. Elbette komisyon olayı burada da belirleyici faktörlerden biri olup bu sisteme geçildiği takdirde regüle edilmesi gerekecektir.
Uzun Kuyruklu Kelimeler
Ölüdeniz’deki butik bir işletme olarak gidip de “Ölüdeniz otelleri” gibi genel bir kelimede rekabet etmek pek de mantıklı olmayacaktır. Bunun yerine sizin oteli özel kılan uzun kuyruklu kelimeler üzerine yapacağınız SEO ve Adwords çalışmaları hem dönüşüm oranları hem de bütçe açısından yararlı olacaktır.
Örnek vermek gerekirse, aşağıda arama hacmine sahip olan bazı uzun kuyruklu kelimeleri görebilirsiniz.
- Çeşme Alaçatı Butik Otel
- Fethiye Ölüdeniz Balayı Otelleri
- Ölüdeniz Otel Fiyatları Her şey Dahil
- İstanbul Yarım Pansiyon Oteller
- Ağva 4 Yıldızlı Oteller
Mail Pazarlaması
Oteliniz yakın zamanda açılmadıysa, şimdiye kadar yüzlerce hatta binlerce turisti ağırladığınızı var sayabiliriz. Bu ziyaretçileri de muhtemelen mail ve telefon gibi temel bilgilerini kayıt sırasında almışsınızdır. Mail verilerini kullanarak daha önce otelinizde kalan müşterilerinize “size özel indirim” gibi bir kampanya sunarak şansınızı deneyebilirsiniz. Hatta maile bu kupon size özeldir fakat kullanmadığınız takdirde bir tanıdığınıza iletebilirsiniz, gibi bir ibare rezervasyon şansınızı katlayacaktır.
Tecrübe Pazarlaması
Hayır, sizin otelcilik tecrübeleriniz ile alakalı değil bu yanlış anlaşılmasın. Burada bahsettiğim; oda, havuz, deniz gibi materyal kavramları pazarlamayı bırakıp onun yerine tecrübe, macera ve serüven üzerine hizmetinizi satmak. Farkınız olmasını istiyorsanız odanın boyutu ve kalitesi üzerinden rekabet etmeyi bırakıp alternatif yöntemleri denemeniz gerekmektedir.
Örnek vermek gerekir ise;
- Bolu Yaylaları Gezisi
- Fethiye Dalış Kursu
- Trekking Otelleri
Influencer Marketing
Sosyal medya fenomenlerinin ve ünlü kişilerin ürün ve hizmetleri tanıtmasıdır influencer marketing. Oteliniz için sosyal medya hesapları açıp tanıtımına bütçe ayırmanıza hiç gerek yok, mevcut takipçileri olan kişiler üzerinden tanıtımınızı yapmak, bütçe ve geri dönüşüm oranları açısından kat kat yaralı olacaktır.
Örnek olarak; popüler bir youtuberı otelinize davet edip, imkanlarınızı hizmetlerinizi tanıtmasını isteyebilir karşılığında da ücretsiz konaklama imkanı sağlayabilirsiniz.
Türkiye’deki turizm ekosistemi her geçen gün ani dönüşler yapıyor ve küçük ile büyük işletmeler buna ayak uydurmak zorunda. Butik işletmelerin bu durumdaki en büyük avantajı sahip oldukları çeviklik ile pazarlama stratejilerini çok hızlı değiştirebilmeleri olacaktır.
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂