Esnek İşgücü – İşgücü Modelinin Değişimi

Esnek işgücü dendiğinde mevsimlik işçiler gelirdi aklıma eskiden, bu aralar ise katıldığım mentorluk görüşmelerinde freelance çalışanlar ile müşteriler arasındaki bağlantıyı kuran onlarca girişim ile tanıştığım için esnek işgücü kavramı kafamda ayrı bir boyuta geçti. Freelance ekonomisinin Türkiye’de bu kadar büyüdüğünden dolayı bir çok girişim bu alanı kapatmak için yarışıyor şu anda.

Esnek İşgücü Nedir?

Esnek işgücü; proje bazlı ve freelance olarak çalışma felsefesine benzer olarak, bir şirkete bağlı olmayan ve uzmanlıklarını talep üzerine on-demand şekilde sunan kitleyi temsil eder. Endüstri 4.0 muhabbeti gibi İş 3.0 modeli de esnek iş gücünü ön plana çıkaran bir kavram olarak yakında karşımıza çıkacak gibi. Babalarımız zamanına çalışırken 20-30 sene aynı işte devam edip emekli olmak gibi durumlar söz konusu idi. Şimdi ise; işe alışan çalışanların “kaytardıkları” ve maliyetlerinin arttığı için, 2-3 yılda bir iş değiştirmek moda oldu.

Esnek İşgücü

Neden Esnek İşgücü?

Meslek ve alt meslek uzmanlıklarının çok hızlı değişmesinden dolayı, günümüzde şirketinizde ihtiyaç anında her uzmanı bulundurabilmeniz oldukça maliyetlidir. Eskiden bir web sitesi için bir webmastır atayıp, onun beceri çerçevesinde işleri yürütebiliyordunuz.

Şimdi ise iyi bir websitesinin yönetimi için; yazılımcı, SEO uzmanı, UX uzmanı, Adwords uzmanı ve E-mail marketer bir çok pozisyon için kalifiye eleman bulmak gerekiyor. Dijital pazarlama uzmanı diye alacağınız kişinin bunların kaç tanesini layıkı ile yaptığı mechul olacaktır.

Yeni jenerasyonu ofise kapatıp bütün gün çalışmalarını beklemek yerine, açık ve ortak çalışma alanlarının popülerleştiğini, büyük şirketlerin esnek çalışma saatleri ayarlayıp, modern ve interaktif ofisler inşa ettiğini hepimiz görüyoruz.

Esnek İşgücü Nedir

Freelance Problemleri

Freelance tarafında da şu anda bir çok problem ve sıkıntı var, ödeme sıkıntısı bunlardan birincisi. Projeyi bitirip ücreti alamayanlar, iletişim kopukluğundan süreci tamamlayamayanlar ve uzmanlara güvensizlk gibi durumlardan muzdarip freelance çalışanlar.

Görüştüğüm ve bildiğim bütün aracı siteler ne kadar destek sağlasalar da bu sorunların tümüne çare olamıyorlar. Tek problem ödeme transferi olmayıp; şözleşme ve fatura kesimi gibi bir çok konu mevcut. Müşteriler gider göstermek için fatura kesmek isterken, freelance çalışanlar şirketleşmediği için bu isteklerine uyamıyor ve ödeme işi sıkıntıya girebiliyor. Sözleşmede ve faturalarda imzalayan taraflar yükümlülüklerden sorumlu olduğu için; müşteri, freelancer ve aracı kurum üçgeninde karamboller yaşanıyor.

Son bir problem ise, bireysel çalışanlar gelir vergisi gösterme sıkıntısı ve bundan kaçışları ki hiç oraya girmek istemiyorum.

İçeriği Paylaşmaya Ne Dersin?

Burag Hançer

Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim... Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla! Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin :)

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments