Hayal Kur ve Gerçekleştir! – Hayal Kurmanın Gücü

Hayal kurmak denince akla gelen ilk şey asla gerçekleşmesi mümkün olmayan fanteziler peşinden koşmaktır. Bu yüzden de “hayal kurmayı bırak” kalıbının arkasına motive edici sözler eklemeyi görev edinmiş insanlar her fırsatta bu sözün gerçek anlamını çarpıtmaya devam ediyorlar.

Hayal kurmayı bırak ve yaşamaya başla…

Hayal kurmayı bırak ve harekete geç…

Hayal kurmayı bırak ve işe koyul…

Bu cümleleri sizler için birazcık düzenlemek istiyoruz. Evet, böyle daha doğru oldu.

Aslına bakarsanız Türk Dil Kurumu bu kelimenin anlamı konusunda çok net.

Hayal Kurmak: Gerçekleşmesi istenen, özlenen şeyi düşünmek.

Hayal kurmak sadece uçuk fanteziler ile ilgili değildir. Aslında hayal kurmak hedef koymaya giden yolda ilk adımdır. Olmak istediğiniz kişiyi veya ulaşmak istediğiniz noktaları hayal etmeden bunlar üzerine hedefler koyup bu hedefler doğrultusunda hareket etmek mümkün değildir.

Hayal gücümüzü 3 ana kategoriye ayırabiliriz. Yapıcı hayal gücü, yıkıcı hayal gücü ve fanteziler.

Fantezi derken, derslerde uykunuz geldiğinde unicornlara binip elfler ile beraber orta dünyaya barış getirdiğiniz anları kastediyorum. Bu tür hayallerin yaratıcılığınızı körüklediğine katılsam da, bu kategoriyi hayatınızın merkezinde koymak yerine hobi olarak değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Yıkıcı hayal gücü ise, negatif olasılıklara ve başarısızlık ihtimaline odaklanarak potansiyelinizi kısıtlamanıza yol açar. Bir yarıştan önce kaybedeceğinize inanmak veya daha sınava aylar varken başarılı olamayacağınızı hayal etmek bunun en klasik örnekleridir.

Sizlerin odaklanmasını istediğim nokta ise yapıcı hayaller kurarak hayatınıza şekil vermenizdir. Hayalleri gerçeğe çevirmenin ilk adımı ise onları görselleştirmekten geçer.

Anlattıklarımızı desteklemek için hadi araya iki havalı söz atalım.

Önce resmimi hayal ederim, sonra da hayalimi resmederim Vincent Van Gogh

Her şey iki kez yaratılır; önce zihinde ve sonra gerçeklikte Robin Sharma

Bir çok ünlü sporcu yarışlardan önce tüm yarışı ve kazandıklarını nasıl kafalarında görselleştirdiklerini röportajlarında defalarca kez anlatmışlardır.

Peki, bir bina sizce nasıl inşa edilir?

Her şey öncelikle mimarın kafasındaki hayal ile başlar, ardından bu hayal görselleştirilir ve kağıda dökülür. Bu kağıttaki plan daha ufak parçalarla iş bölümlerine bölünür ve inşaat başlar.

Sizler de aynı bir mimar edasıyla, olmak istediğimiz kişiyi ve yapmak istediğiniz şeyleri öncelikle hayal etmelisiniz.

Uçuk fantezileri bir kenara koyun, negatif yıkıcı düşünceleri bırakın gitsinler. Adım atmaya başlamadan önce kafanızda gitmek istediğiniz yer hakkında bir vizyon oluşturun ve bu vizyonu en anlaşılır şekli ile kağıda döküp somutlaştırmaya çalışın.

Bu videoya veda ederken geleceğin sana neler sunabileceğini hayal etmeye ne dersin?

2 sene sonraki ideal seni hayal et. Bu ideal kişiye ulaşmak için sonsuz tane olasılık seni bekliyor.

Bu kişinin nasıl özelliklere sahip olmasını isterdin? Ne kadar sağlıklı, ne kadar bilgili veya ne kadar öz güvenli olmasını dilerdin? Bu hayalinin asla havada asılı kalmasına izin verme. Hayalini kağıda dök, bu hayale ulaşmak için gereken adımları ve fedakarlıkları çıkarıp bu yolda ilerlemeye başla.

Son olarak da kimsenin hayallerini küçümsemesine izin verme. Bil ki hayallerin doğrultusunda hayatını şekillendirmek sadece senin elinde.

İçeriği Paylaşmaya Ne Dersin?

Burag Hançer

Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim... Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla! Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin :)

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments