İngilizce Öğrenmenin En Kolay Yolu
Yazı İçeriği
- 1 Adım 1) Seviyeni tespit et
- 2 Adım 2) Hedef Koy
- 3 Adım 3) Öğrenme Yöntemlerini Belirle
- 4 Youtube üzerinden ders izle
- 5 Kitap oku
- 6 Dil kartları kullan
- 7 Mobil uygulamalardan yararlan
- 8 Özel ders al
- 9 Kurslara katıl
- 10 Ders kitapları üzerinden çalış
- 11 Podcast dinle
- 12 Yabancılar ile konuş
- 13 Yurt dışına çık
- 14 Adım 4) Yol Haritası Çıkar
- 15 1-) Zamanlar dilin temelidir
- 16 2-) Seviyen dışındaki konulara dalma!
- 17 3-) Yapbozu birleştir!
- 18 Bonus Tavsiyeler!
Evet doğru okudunuz, İngilizce öğrenmenin gizli taktiğini biraz sonra sizler ile paylaşacağız. Televizyonu kapatın perdeleri çekin ve pür dikkat bize odaklanın.
Takipçilerimizden gelen yoğun istek üzerine bu taktiği sizler ile paylaşmayı uygun gördük. Tek amacımız size yol göstermek ve bu video herhangi bir sponsorluk içermiyor.
İngilizce öğrenmek üzerine vereceğimiz tavsiyeler, kafası karışmış ve ilerleme kaydedemeyen sizleri bulunduğunuz noktadan alıp istediğiniz noktalara ulaştırmayı amaçlıyor.
Uzun ve dolu bir içerik sizi bekliyor fakat başlamadan önce şuna parmak basmak istiyoruz.
Hepiniz İngilizce Öğrenebilirsiniz!
Şimdi ise gizli taktiğe girişelim ne dersiniz.
Adım 1) Seviyeni tespit et
Diyelim ki büyük bir şehrin ortasındasın ve elinde şehrin haritası var, dilediğin yere gidebilir misin?
Hayır elbette, elinde harita olsa bile şu anda nerede olduğunu bilmiyorsan, gitmek istediğin yere doğru yol alman mümkün değil. En basitinden nerede olduğunu anlamak için etraftaki tanıdık sokak adlarını incelemen gerekiyor.
Daha iyi bir ingilizce seviyesine ulaşmak için de mevcut seviyeni öğrenip, seni bir üst seviyeye taşıyacak eğitimi almalısın. Kurslardaki ve okullardaki seviye sınavlarının amacı da tam olarak budur.
Peki nasıl öğrenebilirsin seviyeni?
İnternette, ingilizce kursları ve eğitim kurumları tarafından ücretsiz sunulan “İngilizce Seviye Tespit Sınavları” sayesinde yaklaşık olarak ingilizce seviyeni öğrenmen mümkün.
Hatta bu video bittiği gibi yapman gereken ilk şey bu.
Öğrenme konusunda gerçekten hevesliysen de mümkün olduğunca fazla sınavı tamamlayıp çıkan sonuçların ortalamasını almanı şiddetle tavsiye ederim. Sonuçta internetteki tek bir sınav ile nokta atışı yapmanı beklemiyorum.
Düşük bir seviye mi çıktın, problem değil, demek ki öğrenecek çok şeyin var ve harika bir serüven seni bekliyor.
Daha yüksek bir seviye mi çıktın, mükemmel, işler kızışmaya başlayacak kendini hazırla.
Artık nerede olduğumuzu anladığımıza göre ne tarafa gideceğimize karar verebiliriz.
Peki yürümeye cesaretiniz var mı, ya koşmaya?
Adım 2) Hedef Koy
Biliyorsunuz ki bu kanalda hedef koymak kavramının özel bir yeri var. Hedefler başarının ve başarısızlığın kıstasıdır. İngilizce öğrenme yolunda ilerleyeceğiniz hızı da koyacağınız hedefler belirleyecektir.
Eğer bir-iki ay içerisinde İngilizce’yi sökmeyi hedefliyorsan, bu videoyu şu anda kapatıp sana boş ümitler verecek diğer kaynakları araştırabilirsin. Böyle bir dünya yok, yetenek geliştirmek sadece azim ve vakitle olur, İngilizce öğrenmek de buna dahil.
Kaba bir hesap yapmak gerekirse İngilizce’de bir seviye atlamanız için gereken çalışma süresi yaklaşık 200 saat civarındadır.
Bu rakam, yaşınıza, öğrenme yeteneğinize ve öğrenme yönteminize göre değişebilir.
Bu da demek oluyor ki, temel seviyeden başlıyorsan günlük sadece bir saatlik bir çalışma ile yaklaşık altı ayda, günlük 2 saatlik bir çalışma ile de sadece 3 ayda seviye atlayabilirsin.
Rakamlar asla gözünü korkutmasın, dil öğrenmek bir günde olan bir şey değildir ve herşey ufak adımlar ile başlar. Geçen gün üzerine düşünüp lise yıllarımda Dota oynadığım saatlerin toplamını çıkarmaya çalıştım. 4 yılda tam 2000 saatimi harcamışım bu da 83 tam güne denk geliyor. Bu vakti dil öğrenerek değerlendirseydim şu anda bu videoyu Fransızca olarak anlatıyor olabilirdim.
Sen de düzenli bir program oturtup her gün yeterince vakit ayırırsan sadece bir kaç ay içinde muazzam bir ilerleme kaydedebilirsin.
Günlük ne kadar vakit ayırabileceğine karar ver, kendine bu konuda dürüst ol ve bu doğrultuda hedefini koy!
Bir kez daha tekrar edelim, Hepiniz İngilizce Öğrenebilirsiniz!
Taktikler yavaş yavaş ortaya dökülüyor, hadi devam edelim.
Adım 3) Öğrenme Yöntemlerini Belirle
İngilizceyi nasıl öğrenebilirim?
Hangi kaynakları kullanmalıyım?
Konuşabilmek mi önemli yoksa okuyabilmek mi?
İlla para vererek kursa mı yazılmam lazım?
Vov vov vov sakin, işte beklediğin yere geldik. Bu noktada hangi araçları ve yöntemleri kullanman konusunda sana tavsiyeler sunacağız.
Geçerliliği olan İngilizce yetenek sınavlarının birçoğu okuma, yazma, dinleme ve ek olarak da konuşabilme yeteneğinizi ölçer. Bu temel yeteneklerin altını doldurmak için de kullanabileceğiniz onlarca yöntem mevcut. Herkes farklı öğrenme yöntemlerini tercih edebileceği gibi bahsedeceğim yöntemleri harmanlayarak hepsinden yararlanmak sağlıklı bir şekilde ilerlemeniz konusunda sizin için en iyi seçim olacaktır.
Youtube üzerinden ders izle
Youtube üzerinden yaptığım “İngilizce dersleri” aramasının ardından, ücretsiz eğitim ve ders yayınlayan onlarca kanala denk geldim. Hem de bu kanalların büyük kısmı kurslarını bahsettiğim seviyelere göre oynatma listelerine ayırmışlar. Bu kanallara abone olarak kendi seviyendeki içerikleri izleme başlayabilirsin.
Kitap oku
İngilizce eğitiminde en çok göz ardı edilen yöntem hikaye kitapları okumaktır. Günlük sadece 20 dakikalık bir okuma alışkanlığı kazanarak, sözcük dağarcığı, cümle yapıları ve zaman çekimleri üzerine muazzam bir pratik yapabilirsin. Seviyene uygun romanlar alıp bir an önce okumaya koyul.
Dil kartları kullan
Telefondaki uygulamalar artık ne kadar popüler olsa da, eski tarz bir dil kartı destesinin yerini hiçbir şey tutamaz. Yanınızda kelime haznenizi her fırsatta geliştirebileceğiniz ve tekrar yapabileceğiniz bir dil kartı taşımak gelişim sürecinizi kesinlikle destekleyecektir. Videonun sonunda da sizleri bu konuda ufak bir çekiliş süprizi bekliyor.
Mobil uygulamalardan yararlan
Telefonunuzdaki mobil oyunlara harcadığınız vakitleri İngilizce öğrenerek değerlendirmeye ne dersiniz. Sizlere İngilizce pratik yapma imkanı sunan onlarca ücrestiz uygulama mevcut, işte bunlardan bazıları.
Dualingo
Memrise
Quizlet
Hellotalk
Busuu
Lingualeo
Voscreen
Cambly
English Ninjas
Speaky
Ayrıca bu uygulamalardan bazıları ufak ücretler karşılığında öğretmenler ve diğer kullanıcılar ile İngilizce konuşma imkanı da sunuyorlar. Sırayla denemeye ne dersin?
Özel ders al
Öğrenme aciliyetin var ise özel ders almak senin için iyi bir opsiyon olabilir, ders alacağın kişiyi doğru seçebilmek de gayet mühim.
Kurslara katıl
Hani sokakta elinize tutuşturdukları broşürler var ya işte bu kurslardan bahsediyorum. Kurs seçimi yapmak ne kadar zor olsa da, İngilizce öğrenme isteği olan insanlar ile aynı sınıfı paylaşmak gelişimizi mutlaka pozitif destekleyecektir.
Ders kitapları üzerinden çalış
Seviyeni tespit ettikten sonra her seviyeye uygun gramer kitaplarını internet ve kitapçılarda bulman mümkün. Bir tane alıp yavaştan başlamaya ne dersin?
Podcast dinle
Okuldan veya işten dönerken kulaklığı takıp İngilice eğitim podcasti dinlemek gibisi yok. Bu sefer balık vermiyorum size, Google’a “İngilizce öğrenmek için podcast” yazdığınız taktirde onlarca kaynağa ulaşabilirsiniz.
Yabancılar ile konuş
Ana veya ikinci dili İngilizce olan insanlar ile pratik yapmak hem konuşma korkunuzu üstünüzden atmanıza hem de muazzam pratik yapmanıza yardımcı olur. Her köşe başında konuşacak birini bulamayacağınız için, daha önce bahsettiğim uygulamaları kullanarak ve yakın çevrenizdeki İngilizce konuşma gruplarını araştırarak işe başlayabilirsiniz.
Yurt dışına çık
İngilizce yurt dışında öğrenilir kalıbına kesinlikle katılmıyorum. Öyle iki hafta yurt dışına gidip de uzman olarak döneceğiniz hayallerine kapılmayın. Yurt dışında İngilizce’nizi ilerleten tek neden uzun süre orada kalmanız durumunda koşulların sizi öğrenmeye itmesidir o kadar. Yüzme öğrenmek için okyanusa girmenize gerek yok fakat elbet gelişiminiz açısından yararı olur.
Adım 4) Yol Haritası Çıkar
Artık seviyeni biliyorsun, nereye gitmek istediğini de, şimdi ise sıra seni hedefine ulaştıran bir yol haritası çizmekte. Hayatta İngilizce öğrenmek gibi komplike problemler ile karşılaşırsan onları anlayacağın daha ufak parçalara ve adımlara bölerek kendine bir yol haritası çıkarabilirsin. Bahsettiğim yöntemleri doğru şekilde harmanlayarak da zaman içerisinde okuma, yazma, dinleme ve konuşabilme yeteneklerini geliştirmen mümkün. Elbette hepsini kullanmanıza gerek yok fakat hepsini denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Ardından da bu yöntemleri çalışma programınıza entegre edip, emek vererek ve adım adım ilerleyerek seviyenizi ilerletmeye çalışın. Zaten bu yöntemlerden bir çoğu kendi içerisinde seviyenize göre size doğru çalışma planı ve yol haritası çıkaracaktır.
Günde 1 veya 2 saatini ayırarak bu yöntemleri keşfetmeye çalışmak güzel bir başlangıç olacaktır.
Ama halen kafanda ufak soru işaretleri var değil mi? Gayet iyi anlıyorum seni, izlemeye devam et lütfen.
Son olarak da İngilizce öğrenme serüveninde düşmemen gereken bazı hatalardan ve uygulayabileceğin alternatif bir kaç yöntemden bahsetmek istiyorum.
1-) Zamanlar dilin temelidir
Her dilde olduğu gibi İngilizce’de de en temel konulardan biri zamanlardır.
Ekranda gördüğünüz zamanların kalıplarını ve kullanım durumlarını çok net bir şekilde öğrenmek sağlam bir temel atmanızı sağlayacaktır.
Liste sakın gözünüzü korkutmasın, ilk 3 zamanı öğrendiğiniz taktirde diğerleri çorap söküğü gibi gelecektir. Aynı şekilde ilk üçünü öğrenmeden diğerlerine dalmamanızı da şiddetle tavsiye ederim.
- present simple
- past simple
- future simple
- present perfect
- past perfect
- future perfect
- present continuous
- past continuous
- future continuous
- present perfect continuous
- past perfect continuous
- future perfect continuous
2-) Seviyen dışındaki konulara dalma!
Videonun başında seviyeni belirlemeni tembih etmiştim. Bir sonraki seviyeye ulaşmak için hazırladığın programda, diğer seviye konularına katiyen girişimemelisin, aksi taktirde hazır olmadığın zorlukta bir konu ile karşılaşıp moral ve motivasyon kaybına uğrayabilirsin. Spor salonunda önce kaldırabileceğin ağırlıktan başlar ve zamanla ağırlıkları arttırırsın, dil öğrenirken de sistem aynıdır.
3-) Yapbozu birleştir!
Dil öğrenmek ancak kelime dağarcığı, cümle yapısı ve zamanlar gibi farklı yapboz parçalarını birleştirmek ile mümkündür. Bunların sadece tek birine odaklanarak yapbozu bitirmen mümkün değildir. Örneğin bütün vaktini hoşuna gittiği için yeni kelimeler öğrenmeye ayırırsan diğer parçalar eksik kalır. Bu yüzden zamanını ve emeğini bu alt parçalara iyi dağıtmalısın.
Bonus Tavsiyeler!
Öğrenirken ve konuşurken asla hata yapmaktan korkma.
İngilizceyi mümkün olduğunca günlük hayatına kat.
İngilizce müzik dinle, film izle, alt yazı kullan ve oyunlar oyna.
Telefonuna cep sözlüğü indir.
İngilizce günlük tut.
Gerçekten İngilizce öğrenmek istiyorsan video boyunca bahsettiğim adımlardan kaç tanesini gerçekleştirdin?
Peki anlattığım öğrenme yöntemlerinden hangilerini programına dahil ettin?
Başlığa gizli taktik yazarken amacımız seni kandırmak değildi aksine bu videoda anlattığımız şeylerin gerçekten de gizli olduğuna inanıyoruz yoksa herkes uygulardı ve İngilizceyi sökerdi değil mi?
Gitmeden önce çorbada bizim de tuzumuz olsun diye sizlere çekiliş ile “3 adet dil kartı destesi hediye etmek istiyoruz”. Çekilişe katılmak için tek yapmanız gereken Facebook üzerinden sayfamızı ve bu videoyu beğenip, altına yorum yapıp videoyu paylaşarak daha çok kişinin kanalımızdaki bilgilere ulaşmasını sağlamak o kadar. (son tarih 30 ekim)
Gizli taktiği öğrendiğinize göre İngilizce öğrenmek konusunda önünüzde uzun bir macera var. Bu yoldaki zorlukları aşmanız için de size tek bir vaadim olacak.
Hepiniz İngilizce Öğrenebilirsiniz!
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂