Marshmallow Testi ve Zevkleri Ertelemek
Marshmallow Testi sosyal psikoloji üzerine yapılmış en kült deneylerden bir tanesidir. Deneyde 5 yaşlarındaki ufak çocuklar bir odaya alınarak önlerine bir adet Marshmallow yerleştiriliyor. Türçeleştirirken lokum olarak revize edesim geldi deneyi ama hayır, Marshmallow demekte ısrarlıyım. Deneyi uygulayanlar, çocuklara, 15 dakika içinde döneceklerini ve eğer masadaki Marshmallow’u yemzelerse bir tane daha Marshmallow kazanacaklarını tembih ediyorlar.
Bakalım çocuklar 15 dakikalığına zevki erteleyip ödülü ikiye katlayabiliyorlar mı?
Çocuklar sonuç olarak önlerindeki somut bir Marshmallow ile gelecekteki varsayımsal 2 Marshmallow arasında seçim yapmak zorunda kalıyorlar.
Bazı çocuklar görevli odadan ayrılır ayrılmaz Marshmallowu ağzına sıkıştırırken, büyük bir kısmı vaktini dikkatini dağıtmak için cebelleşerek geçiriyor. Deneyin sonunda çocuklardan bazıları kendilerine hakim olabilirken diğerleri nefsine yenik düşüyor.
1980’li yıllarında yapılan bu deneyin amacı ise bu çocukların deneydeki davranışları ile gelecekteki üniversite giriş sınav puanlarını karşılaştırmaktı. Marshmallow Testi’nin ardından yıllar sonra, büyüyen çocukların, üniversite giriş puanları ile zevki erteleyebilme yetenekleri arasında doğrusal bir orantı buluyorlar. Yayınlandığı yıllarda ortalığı kasıp kavuran bu deneyin, deneyde az kişinin kullanıldığı ve yıllar boyunca sürece etki edebilecek çok fazla dış faktör bulunduğu için halen tartışmalara yol açtığını da not olarak eklemek isterim.
Deneyden bahsetmemin asıl amacı, zevk ve memnuniyeti erteleyerek hayatınıza nasıl çeki düzen verebileceğiniz konusuna zemin hazırlamaktı.
Anlık tatminler çerçevesinde yaşadığımız için bazen önümüzdeki Marshmallow tanelerini yemeye odaklanıp gelecekte sahip olabileceğimiz daha fazla Marshmallow, hatta baklava ve profiterol gibi muazzam tatlıları görmezden geliyoruz.
Hayatta hedefler koyduğumuzda, ulaşıp ulaşamayacağımız belirsiz olan varsayımsal ödüller için mevcut somut zamanımızı ve önümüzdeki zevkleri feda etmeliyiz. Deneydeki çocuklar bir Marshmallow için iradenin yanında 15 dakikalarını feda etmeleri gerekirken, bizler ise eğitim ve kariyer gibi alanlarda bundan çok daha fazlasını feda etmemiz gerekiyor.
Birçoğumuz ise hayatımız için harika hedefler koysak da, irade ve azmi bir kenara atıp ilk Marshmallow’u boğazımızdan aşağı yuvarlıyoruz.
Zevkleri ertelemekten kastım ise hedeflerimize giden yolda, bizi caydıracak, dikkatimizi dağıtacak ve hedeflerimiz doğrultusunda değerlendirmemiz gereken vakti çalacak şeylerdir.
Mesela, sağlıklı bir hayat hedefliyorsanız, yağlı yiyecekler, gazlı içecekler ve abur cuburlar ertelemeniz gereken zevklerden bazılarıdır. Bu yıl aldığım en sağlıklı kararlardan biri orta ve uzun dönemdeki hedeflerimi bir kağıda döküp, bu hedeflere doğru ilerlerken dikkatimi dağıtan ve vaktimi çalan şeyleri feda etmek oldu.
Youtube kanalımı aktif bir şekilde geliştirmek için, çocukluğumdan beri bağımlı olduğum ve vakit akıttığım “gaming” hobimi feda etmek zorunda kaldım. Bu fedanın önümde açtığı yolu ve bana kazandırdığı vakti hayal bile edemezdim.
Deneydeki marshmallowu yemezdim ve beklerdim gibi bir iddianız var ise öncelikle kendi hayatınızdaki erteleyemediğiniz zevkleri gözden geçirin ve deneydeki çocuklara biraz sempati duyun derim. Onlar sadece bir şekerden olurken bizler belki de zevkleri erteleyemediğimiz için paha biçilmez ödülleri çöpe atıyoruz.
Bu içerikten sonra hayatınızdaki hedefleri kısaca bir kağıda döküp, sizi bu hedeflerden caydıran bir iki alışkanlığa hoşçakal demeye ne dersiniz?
Bu arada deneyin yakın zamanlarda yapılan bir tekrarını izleyip çocukların nasıl şekilde şekilde girdiğini görebilirsiniz.
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂