Multitasking Hastalığı

Multitasking Nedir?

Multitasking, birçok işe aynı anda odaklanıp hepsini beraberce yapabilme yetisidir aslında. Evet yapabilme yetisidir, aynen okuduğunuz gibi. Eğer aynı anda yapamıyorsanız ve halen zorlamaya devam ediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza gözükmelisiniz, çünkü multitasking hastalığının pençesindesiniz demektir.

Multitasking’in Yararları

Bu hastalığının en zararlı aşamalarındayım ve bir dönüş yolu arıyorum şu sıralar. Amacım gün içinde vakit kazanmaktı, malum işten gelince X saatiniz oluyor kendinize ayırabileceğiniz ve buna olabildiğince çok şey sığdırmak istiyorum. Şu anda blogda yarısını yazdığım 4 yazı olmasına rağmen onları yarıda bırakıp bir yandan da bu yazıya başlamam bunun ağır bir göstergesi.

Spora gittiğimde koşu bandında telefondan film/dizi izlemek, yemek pişirirken bir yandan bilgisayardan podcast dinlemek ve hatta kitap okurken dumbell çalışmaya kadar götürdüm olayı ki sonuncusunu kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bir çok işi aynı anda yapabilmenin zihni çalıştırmada ve vakit kazanmada bize yararlı olduğunu düşünsem de, odaklanma konusunda büyük sıkıntılar yaşatıyor.

Multitasking Nedir

Multitasking’in Tarihi

Taş devrinde görev tanımları cinsiyetler üzerinden belirleniyordu ve emin olun ki çok da çeşitli değildi bu tanımlar. Erkekler avlanmaya gider, kadınlar ise evde çocuklara bakar, yemek pişirir, meyve toplar, eve çeki düzen verir… Farkettiğiniz üzere birden fazla şeye odaklanma, daha çok kadınlara özgü olup, evrimsel süreçlerinde kadınları kayırmıştır. Erkekler ise tek şeye ( avlanmak ) odaklanmakta daha iyi olup genetik açıdan multitaskingde daha zayıftırlar.

Modern Hayatta Multitasking

Multitasking sadece fiziksel olarak işleri aynı anda yapmak değil, sorumlu olduğumuz görevlerde ve kafamızdaki işlerde daldan dala atlayarak her birini beraber yürütmeye çalışmayı da kapsar.

Örneğin iş yerinde birazdan yapacağım şeylerden bazılar:

  • 11’deki Skype görüşmesine hazırlanmak
  • Kullanıcı deneyimi raporlarını geliştirmek
  • Maillerimi kontrol etmek
  • Mailing tasarımındaki hataları çıkarmak

Buna benzer gün içinde 20-30 tane şey kafamı meşgul ederken, multitasking açıkçası pek de yardımcı olmuyor bana aksine kafamın karışmasına neden olup hata payımı arttırıyor. Bir yandan da özel hayatta kafamı kurcalayan; yüksel lisans başvurum, vize işlemlerim, sürücü kursu kayıdım gibi şeyler olunca aşağıdaki kedinden bir farkım kalmıyor.

Multitasking Hastalığı

 

Multitasking Optimizasyonu

Peki işin içinden nasıl çıkacağız?

Planlı programlı olduktan sonra multitaskingin nimetlerinden yararlanabiliriz. Benim iki adet listem mevcut, iş için ve özel hayat için; yapmak istediklerimi ve görevlerimi bunlara günübirlik not alıyorum ve öncelik puanı ekliyorum. Görevler arasında tazmanya canavarı gibi gezinmek yerine sıraya odaklanarak maddeleri tamamlamadan diğerine geçiş yapmıyorum böylelikle sağlıklı bir yol haritam oluyor. Listelere bir şey eklenirse de uygun puanı verip listeye yerleştiriyorum.

Multitasking bütün işleri aynı anda yapmak değil, bir çok görevi aynı zaman diliminde tamamlayabilmektir benim gözümde ve paylaştığım yöntem de bunun en sağlıklı yoludur. Aksi taktirde daha önce denediğim gibi, telefonda bir yandan yükseklisans belgelerini sorarken diğer yandan iş maillerini yanıtlamak akıl karı değil.

 

İçeriği Paylaşmaya Ne Dersin?

Burag Hançer

Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim... Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla! Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin :)

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments