Net Neutrality Nedir? Neden Önemli?

İnternet kullanıcıları, ISP  (internet service provider ) yani internet hizmet sağlayacıları sayesinde sitelere girip nette surf yapabilmekteler. Girdiğimiz sitelere büyük küçük demeden hepsine eşit şartlar altında ulaşım hakkımız mevcuttur ve ISP’ler bu sitelere ulaşımı ayrım yapmadan ve torpil geçmeden eşit bir şekilde sağlıyor. Bu duruma da Net Neutrality yani ağ tarafsızlığı diyoruz.

Bu durumun tam zıttı olan ve geçilmek istenen Non-Neutrality sistemine şöyle bir örnek verebilirim. İnternet hizmet sağlayacıları, tüm siteleri kalitelerine göre 5 gruba ayırıyor ve kullanıcıların bu sitelere ulaşımını paketler halinde sunuyor. 1. Sınıf siteler için 50₺, 1+2. sınıf için 75₺, tüm beş sınıf için 200₺ gibi. Aynı şekilde kullanıcılara gözükebilmeleri ve belli bant genişliklerine sahip olmaları için web sitelerinden de ayrı paket ücretleri talep ediyor. Uç örnekler elbette bunlar, sadece fikir vermek için sundum.

Elbette bu durum devasa ISP’lere kar ve kontrol kısmında bir çok yarar sağladığı iç Amerika tarafında kanunun geçmesi için lobicilere para yedirmekten kendilerini alamıyorlar.

Net Neutrality Nedir

Net Neutrality Neden Önemli?

  • Açık bir pazar sayesinde daha çok rekabet ve daha çok oyuncu ile open market kavramı kuvvetlendirilir
  • Büyük ve zengin site/kuruluşlar ufak ve orta ölçekliler karşısında avantaj sağlamaları engellenir
  • ISP’lere ek ücretler ve her birine ayrı tarifeler ödemenin önüne geçilir
  • Haksız fiyatlandırmaların önüne geçilir

Amaç; siteler ve içeriklerin hiç bir ayrım gözetmeksizin adil bant genişlikleri ile kullanıcılara sunulmasıdır.

 

Net Neutrality Süreci

2000’li yılların başında gündeme çıkan bu konu esas olarak Obama yönetimi döneminde ateşlendi ve politik bir içerik kazandı. 2015 yılında ise Amerika’da çıkarılan bir yönetmelik ile ağlardaki bütün verilere eşit davranılma kararı alındı. Bu sayede bir denetim mekanizması oluşturularak, web siteleri ve hizmet sağlayıcıları arasında torpil va kayırma gibi kavramlar askıya alındı.

Trump döneminde ise, bahsettiğim yasaya negatif oy kullanan Ajit Pia’nin federal iletişim komisyonunun başına getirilmesi ortalığı tekrardan kızıştırdı ve şu anda kuruluşların denetimden çıkarılması planlanıyor.

Amerika’da tarafsızlığın bozulması elbette tüm dünyada yankılanacak ve global bir etkisi olacak. Kapitalizmden sıçrayan bu mantığın kaybeden tarafı da elbette küçük işletmeler ve kuruluşlar olacak gibi.

Daha fazla bilgi almak veya ağ tarafsızlığını desteklemek istiyorsanız buyrun www.savetheinternet.com

 

 

 

 

İçeriği Paylaşmaya Ne Dersin?

Burag Hançer

Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim... Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla! Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin :)

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments