Site Reklamları ve Dilenciler
Yazı İçeriği
Bir web sitesine girdiğinizde abuk subuk onlarca reklam, anket ve form ile karşılaşıyorsunuz. Peki bunları sokaktaki dilenciler ile karşılaştırmak aklınızın ucundan geçti mi? Düne kadar benim de geçmiyordu fakat benzerlikleri gördükten sonra bu yazıyı yazmadan geçemeyeceğim.
Pop-Up Reklamları ve Tinerciler
En beklemediğiniz anda karşınıza çıkarlar, kapamaya/kaçmaya çalışırsınız fakat sizi takip ederler. Tam kurtuldum derken yeniden bir yerden fırlarlar. En etkili ve en çok kazandıran taktiktir. Element of surprize yöntemi ile 5 liranızı alır tinerciler, pop-up’lar da mailinizi aynı taktik ile koparır. Bu yüzden tehlikeli, riskli ve dönüşüm oranı en yüksek olan yöntemdir.
Çok Aşamalı Formlar ve Akbilciler
Sizi bir soru ile karşılar bu formlar, hizmetimizden memnun kaldınız mı? sitemizi beğendiniz mi? gibi. Ardından da esas amacı olan; mailini ver veya bizi sosyal medyada paylaş adımına geçerler. Metrobus beklerken; merhaba abi diye diyaloga giren iki cümle sonra da abi akbil dolduracağım paran var mı diye sohbete devam eden akbilci dilenciler, çok aşamalı formların gerçek hayata yansımasıdır. İlk adımda mail istenir ise kullanıcıların kaçacağını bilen bu yöntem, insanları kaçırmamak ve yakınlaşmak için akbilciler tarafından da sık sık kullanılır.
Sabit Dilenciler ve Statik Üyelik Formları
Her gün yanından geçersiniz bu dilencilerin ve görmezden gelirsiniz onları fakat bir gün ya yanınızda bozukluk olur ya da cömertliğiniz tutar ve gidip para verirsiniz. Statik mail toplama formları da aynen bu şekildedir. Her gün footerda ve sidebarda onları görürüz kimseye zararları dokunmaz fakat siteyi ziyaret ede ede elbet bir gün gidip doldurursunuz bu formu. Agresif bir yöntem uygulamasa da uzun dönemde en çok getirisi olan taktik budur. Tutuklanıp da cebinden milyarlar çıkan dilencileri haberlerde duyarsınız, bu formların oluşturduğu mail listeleri de aynı şekilde kalabalıktır.
Son olarak, geçen gün maçtan çıkıp metrobüse formam ile bindim tabi sırtımda da adım yazıyor. Biri Burag abi diye seslendi arkamdan döndüm baktım ve akbilci çıktı… Burag abi 5 liran var mı akbil dolduracağım dedi, formamdan adımı okumuş. İnternet reklamları da aynen dilenciler gibi her geçen gün aklıllanıyor ve her ikisi de personalization ile dönüşüm oranlarını arttırmak konusunda sınırları zorluyorlar!
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂