Üniversitede Başarılı Olmanın Yolları
Yazı İçeriği
Üniversitede başarılı olmanın yolları oldukça görecelidir, başarıyı nasıl tanımladığınıza bağlı daha çok. Benim için dersleri geçmek başarılı sayılıyordu, ne not aldığım ya da ne kadar öğrendiğim önemli değildi, basamak olarak görüyordum üniversiteyi bir nevi. Akademik kariyer de düşünmediğim için kafam rahattı bu yıllarda, okuduğum yıllar boyunca kendimi başarılı saydım ta ki mezun olup geriye bakana kadar.
Yeni başladıysanız üniversite macerasına, hedefler koymalısınız kendinize farklı alanlarda, okulu bitirdiğinizde de ne kadarını tamamlamışsınız görürsünüz. Başladığınızda ve bitirdiğinizde o kadar farklı kafalarda olacaksınız ki, objektif bazı ölçüler olmayınca anlamanız mümkün değil başarılı olup olmadığınızı.
Çok teknik konuştum, örnekler vereyim şimdi size; okurken yaptığım stajları başarı olarak görmüyordum, şimdi ise yaptığım en iyi şeylerden biri olduğunun farkına vardım. Ders geçmenin başarı olduğunu sanıyordum, şimdi 2,5-3 ortalama yapsaydım güzel olurdu diyorum. Üniversiteyi kazandığımızı varsayalım ve bir kaç hedef koyalım beraber şimdi, tüyolar vereceğim bu süreçte.
Yüksek bir ortalama ile bitirmek istiyorum okulu !
2.25 ortalamalı adamdan ne tavsiye alacağım yeaaa diyorsanız yanılıyorsunuz, tembellikten notum düşüktü aptallıktan değil ( umarım böyledir ). Sınavlar notların ufak bir kısmıdır sadece, elbette ders ve müfredatına göre değişir ama yine de sınavlardan daha büyük düşünün. Yoklama puanları, ödev puanları, proje puanları, bunları dibine kadar sömürmelisiniz. Sınavlara gelecek olursanız doğru bağlantılarınız olmalı, ders notlarına ve hocanın geçen senelerde sorduğu sorulara ulaşmalısınız. Hem evde kendin çalışacaksın hem de sınavda bir kaç gün kala düzgün adamları yanına alıp bir grup olarak çalışacaksın. Benim puanlarım genelde yoklama ve ödevlerden gitti, sınavlar çok korkutmasın sizi.
Bir sürü arkadaş edinmek istiyorum !
İşte bu konuda ustayım, çok sağlam bir sürü dostum oldu, ne zaman okula uğrasam kesin tanıdık çıkar oradan buradan. Sosyal olacaksın, kulüplere katılacaksın, kulüp aktivitelerine katılacaksın, sınıftaki arkadaşlarla derslerden sonra takılmaya, sınavlardan sonra içmeye gideceksin. Sırf takılmaca eğlence olmayacak bu arkadaşlarının ileride sana getirdikleri, iş hayatında da birbirinize kıyaklar geçeceksiniz.
Çok sportif olacağım kas yapacağım !
Bunda da fena değildim, gerek antremanlar, gerek bireysel yaptığım spor gayet başarılı görüyorum kendimi. Bir spor takımına katılın derim, bazıları çok fedakarlık ister, bazıları ise daha rahattır size kalmış tabi. Elbet vardır spor salonu okulunda, gidin koşun ağırlık kaldırın, tek başınıza yemiyorsa, arkadaşlar ile gidin.
Mezun olduğumda hayvansal maaş alacağım !
Okula bağlı bu, bölüme bağlı, ama en çok size bağlı. Zorunlu iki stajım vardı benim, ikisi de nispeten güzel yerlerde yaptım ve çok memnun kaldım. Büyük şirketlerin mülakatlarına girin staj için, bir sürü aşamadan geçmeniz gerekiyor bazılarına kabul edilmeniz için. Yazın yapıp da bırakmayın stajı, memnunsanız gelecek görüyorsanız part time devam edin okul süresince, iki gün üç gün programınızı ona göre düzenleyin. Sertifikalar, konferanslar biraz koşuşturmak lazım, kendini geliştirmek lazım.
Dünyayı gezeceğim !
Nah gezersin de dünyayı, seyahat için bir çok fırsatınız olacak. Yeni yerler görmek, ufkunuzu genişletmek için güzel yıllar bunlar. Burs alacaksın, ailenden tırtıklayacaksın, ucuz bilet bulacaksın, tüm yollar senin zaten. Seyahat yazılarımda bol bol tüyo veriyorum onlardan yararlanabilirsiniz bu konularda.
Ne olursa olsun efsane geçecek üniversite yıllarınız, bunları çok düşünmeyeceksiniz bile. İnsan anyayı konyayı diplomayı eline alınca anlıyor, stres yapın diye söylemiyorum bunlar, sadece geleceği düşünelim arada sırada, hayat yeni başlıyor mezun olunca.
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂