Yurt Dışı Maceralarım ve Tavsiyelerim
İlk defa yurt dışına üniversite 1. sınıfta çıkma fırsatı buldum, yakın bir arkadaşla muhabbetini yapıyordum, o da hiç gitmemişti daha önce. Tecrübesizliğimizi yenmek için tur ile gidelim dedik, malum bütçemiz de zayıf gidip en ucuz turu bulduk ve yazıldık. Budapeşte-Viyava-Prag turu olur kendisi halen değişmedi ise. Pek kafile ile takılmadık gün içinde, sırf konaklama ve ulaşım için kullandık turu, gün içinde şehirlerde serbest dolaşıp gezdik kafamıza göre.
Bir fotoğraf çekme hevesi vardı tabi ki içimizde, ilk yarım saatte arkadaşımın kamerası yere düşüp kırıldı benim dandik kameraya kaldık, telefonlar da dandik o zamanlar iyi çekmiyorlar. Alıp haritayı elimizde bütün ünlü yapıları gezdik tükettik her şehirde, yüzlerce de fotoğraf çekmeyi ihmal etmedik. Ufkumu en çok genişleten şey Mc Donalds’ın tuvaletine girmek için fişteki şifreye ihtiyacımız olmasıydı. Buradaki tuvaletler öyle değildi o zamanlar, bu insanlar nereye sıçacak modunda geçirdik bir kaç günü.
Sağlam tecrübelerle döndük bir haftalık tatilimizden, gerek vize çıkarmak gerek yanında götüreceğin eşyalar. Bir çok yurt dışı tecrübem daha oldu bundan sonra hepsi Avrupa şehirlerine olmak üzere, booking üzerinden kaliteli ve ucuz yer bulmak, çadırda kalmak, seyahat planı çıkarmak, bütçeyi doğru hazırlamak gibi şeylerde epey uzmanlaştım. Sırtıma çantamı alıp her hangi bir ülkeyi tek başıma gezebilecek seviyedeyim, bunu da yaptığım yüzlerce hataya borçluyum.
Tavsiyelere gelecek olursak;
- Düzenli kullandığınız bir booking hesabınız bulunsun, 5 rezervasyondan sonra hesabınız genius hesabına dönüşür ve bir çok otelde %10 indirim yanında erken check-in ve geç check-out hakkı kazanırsınız.
- Her gün yeni elbiseler giymenize ya da bavul götürmenize gerek yok, 40 litrelik bir sırt çantası yeterli olacaktır çoğu gezinizde, bavullarla uğraşmayın decatlon’a gidip güzel bir sırt çantası alın. Hava yolunun belirttiği bagaj ağırlığını geçmediğinize dikkat edin.
- Booking otel rezervasyonunun en ucuz şekli değildir, yurt içinde defalarca kez pazarlık yaptım oteller ile. Otele gidip ya da arayıp, “burada 125 tl diyor 100’e kapasak booking’den yapmasam rezervasyonu” tarzı muhabbetler ile daha ucuza konakladığım oldu.
- Rezervasyonun ucuz olması aylar önce yapmanıza bağlı değildir, tamamen odaların boşluğu işe ilgilidir. En ucuz fiyatı kalınacak gün veya bir önceki gün yakalayabilirsiniz, fakat oda kalacağını garanti edemem.
- Yurt dışı uçağının varış zamanı fiyatı etkiler, sabah varan bir uçakla gece 3’de varan uçak arasında fiyat farkı vardır. Genelde gece varan uçak biletini ucuza alıp sabah otobüs seferleri başlayana kadar hava alanında uyumayı tercih ederim. Sabah da paşa paşa otelime yerleşirim.
- Uçak bileti almak için bir sürü aracı kurum var hepsini teker teker araştırın ve biletin almadan önce, chrome incognito modu kullanın ya da cookie’lerinizi silin. Aradığınız bileti çok belli ederseniz internette, fiyat şişebilir.
- Yanınızda ufak bir kilit taşıyın, bazı hostellerde size kasa verirler ve kilit sayesinde eşyaları bırakabilirsiniz.
- Şehir merkezine yakın bir otel tutun! Yaptığım ameleliğin haddi hesabı yoktur, üç beş kuruş daha az ödeyeceğim diye sırtımda çantalarla harcadığım vakit ve diğer ek giderler belimi çok kırdı zamanında, merkezden şaşmayın.
- Uçağa alacağınız el bagajına koyabileceğiniz şeyler sınırlıdır, iyice araştırın ve tehlikeli şeyleri uçak bagajınıza verin. Çadırımı elde sokmaya kalkıştım bir kere, içindeki demir aksamları almadılar uçağa ve bok oldu çadırım, artık uçak bagajına koyuyorum o parçaları ve naylonu yanıma alıyorum.
- Bozuk para taşıyın, bazı bilet ve yemek otomatları sadece bozuk para kabul eder, ortada kalmayın.
Resimde Roma’da Kolezyum’un önündeyim, bilet almak için şemsiyemi makinenin üstüne koydum ve bileti aldığımda şemsiyem uçmuştu çoktan, cepçilere dikkat aman.
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂